India leetmadiin Prindi

Lonchura malabarica, Euodice malabarica, Indian Silverbill, White-throated Munia, Indian Silverbill, Малабарская амадина

India leetamadiini ja tema sugulaskonnast, veidi heledama Aafrika leetamadiini (Lonchura cantans) laul on väga õrn ja meloodiline. Nendel on sarnane sulgede värvus - pruuni musta ja valge kombinatsioon. Sulestiku värv emas- ja isaslinnul on ühesugune, ning noored on natuke tuhmema värvusega.

India leetamadiin on seemnetoiduline lind, toituvad peamiselt seemnetega.

India leetamadiini hinnaliseks omaduseks on võime hästi kohaneda, mis kergendab oluliselt nende pidamist kodus. Rahulik iseloom võimaldab teda hoida teiste amadiini liikidega ühes puuris. Näiteks Jaapani amadiinidega võib ta isegi ühes pesas ööbida ja koos laulda.

Vabalt paljunevad isegi väikeses puuris. Pesitseda saavad täiesti erinevate aluste peal. Pesa ehitavad heinast, kõrtest, samblast ja muudest materjalidest. Pesa ehitamisega tegelevad mõlemad linnud, kuid emaslind natuke vähem. Emaslind muneb valminud pesasse 3-6 muna (vahest isegi rohkem), mida hauduvad vaheldumisi mõlemad linnud. 11-12 päeva pärast kooruvad munadest pojad. Linnupojad istuvad pesas väga vaikselt ja rahulikult, ilma erilise lärmata. Juba 19-20 päeva pärast lendavad pojad pesast välja, kuid vanemad toidavad ja hooldavad neid ning isegi ööbivad nendega koos pesas veel nädala jooksul.

Aafrika leetamadiini linnupojad on palju lärmakamad toitmise ajal ja lendavad pesast välja hiljem – 21-23 päeva pärast. Mõlemal liigil võib olla kuni 5 kurna aastas. Vanematest eraldunud noored pojad hakkavad sulgima 8 nädala vanuses, vahetades oma noore tuhmi karva eredama täiskasvanulikuma vastu.

India leetamadiinid paarituvad kergelt teiste amadiini liikidega ja annavad hübriidjärglasi. India leetamadiin väga kergesti kohaneb vangistuses pidamisega ja võib elada sellistes tingimustes kuni 18 aastat ja rohkem.