Punakurk-roheamadiin Prindi

Erythrura psittacea, Red-throated Parrotfinch, Red-throated Parrot Finch, Красноголовая попугайная амадина

Punakurk-roheamadiin on eksootilisi linde armastavate inimeste seas juba ammust ajast populaarne. Amadiine peetakse tavaliselt tubastes lindlates, kuid nad on piisavalt vastupidavad ega ela sugugi halvasti ka väikses puuris, olgugi et sellistes tingimustes nad muidugi ise tibusid üles ei kasvata. Tegemist on liikuva, tegusa, uudishimuliku ja rahuarmastava linnuga.

Isaslinnul ulatub laup vaat et pea keskele välja, lott ja kurgualune on purpurpunased. Ülejäänud sulestik on tumeroheline. Emaslind on samasuguse värvkattega, ainult et tema pea- ja kurgusulestikus leidub vähem punast värvi ja see pole nii intensiivne kui isaslinnul.

Õigete tingimuste korral elavad linnud vangistuses kuni 10-aastaseks. Kõige olulisem on anda mitmekesist toitu. Ühetaolise sööda korral tekivad neil maksahaigus ja soolepõletik. Punakurk-roheamadiine tuleb sööta eri hirsisortide, paelrohuseemnete, rohttaimede ja umbrohu poolküpsete seemnete, rohelise salati ning värskete jahuussidega. Lisaks tuleb anda munasööta, vitamiine, riivitud porgandit ja puuvilju. Liiga palju õliseid seemneid ega jahuusse ei tasu anda, sest see soodustab lindude rasvumist ja maksahaiguse teket ning rasvumine halvendab omakorda sigivust. Samuti on lindudel vaja korrapäraselt supelda.

Punakurk-roheamadiinid pesitsevad võrdlemisi kergesti. Sigimisvalmis isaslind ajab emaslindu tormakalt taga, paaritumisel haarab ta emase kuklasulgedest. Pesa meeldib neile ehitada kõige rohkem pooleldi avatud esiküljega pesakasti, mille suurus on 12×12×12 cm. Ehitusmaterjali (kuiv hein, rohttaimede lehed, taimekiud) veab pessa isaslind. Pesa sisemuse seab korda ja seda parandab emaslind. Pesa on kerakujuline, kitsa lennuavaga küljel. Kurnas on 4–5 muna, mida hauvad vaheldumisi mõlemad partnerid. Haudumine kestab 12–14 päeva. Tibud kooruvad pimedatena ja on kaetud hästi hõredate udusulgedega. Tibude eest hoolitsemise ajal tuleb anda täiskasvanud lindudele kindlasti hulgaliselt idandatud seemneid, munasegu ning rohelist ja elussööta. Tibud jätavad kolme nädala pärast vanemate pesa maha ega naase sinna enam. Nad ööbivad oksaraol, istudes tihedalt üksteise kõrval. Vanemad hoolitsevad oma järeltulijate eest veel kaks nädalat, pärast mida viimased iseseisvuvad. Kui puur on suur või linnud elavad lindlas, ei ole vaja tibusid vanematest tingimata eraldada, kuni nad elavad rahus.

Värvkate on noorlindudel sarnane vanematega, kuid pea punane värv pole nii ere, vaid pigem mustjaspruun. Kere on rohuvärvi ja läiketu. Noorlinnud hakkavad sulgima 3–3,5 kuu vanuses ja on 5.–6. elukuul vanemate sarnased. Selleks ajaks loovad noored isaslinnud sageli oma laulu, mis kujutab endast mitu korda kordamisele tulevat pikka trillerdust. Suguküpseks saavad linnud 10–12 kuu vanuselt.

Kõik pildid on võetud internetist.