Sebra-amadiin Prindi

Taeniopygia guttata, Poephila guttata, Zebra Finch, Spotted-sided, Зебровая амадина

Nad on ühed levinuimad puurilinnud. Selle väikese erepunase nokaga rändlinnu päritolumaa on Austraalia. Kodustes tingimustes tõmbavad nad koheselt endale suurt tähelepanu. Pidevalt aktsioonis, omavahel huigeldes ja isegi suuremate isenditega tüli otsides, elavdavad nad puurielu ka väiksemate lindudega. Pika puuris pidamise perioodi jooksul on harrastajad, aretajad aretanud palju erinevaid sebra-amadiinide liike.

Sellel amadiini liigil on ka negatiivne omadus - see on kõrgendatud agressiivsus. Nad võivad üksteisel isegi suled välja nokkida. Kui panna ühte puuri kaks paari või ühe emase ja kaks isaslindu, kui võitlus isaste vahel võib lõppeda väga kurvalt ühe isase jaoks. Vaid väga suures puuris võib koos pidada mõnd paari.

Lind on 10,5 cm pikkune ja tal on uskumatu energia ja jõud. Ta on tubaste tingimustega niivõrd kohanenud, et puur on neile nagu kallis sünnikodu.

Sebra-amadiinide toitmine puuris on lihtne. See on sarnane Jaapani amadiinide toitmisele, ainult sagedamini on vaja anda loomset toitu ja võimalust supelda, mida need linnukesed eriti armastavad.



Puuri gabariitideks sebraamadiini paari puhul soovitatakse mitte vähem kui 60x30x40cm. Kui aiakeses ruumi on, riputatakse sinna mitmeid majakesi pesitsemiseks (kuju ja mõõdud on samad, mis Jaapani amadiinide puhul). 3-7 päeva pärast pesa ehitamise lõppu, muneb emaslind esimese muna. Enamasti on pesas 4-6 muna, kui noored emaslinnud pesitsevad esmakordselt, võivad muneda 2-3 muna.

Emaslind muneb päevas ühe muna ja alustab haudumisega tavaliselt pärast 2-3 muna munemist. Sellel perioodil tuleb lindudele kindlustada maksimaalne vaikus: mitte tekitada müra puuri läheduses, mitte teha järske liigutusi ja kindlasti mitte piiluda maja sisemusse.

Linnupojad kooruvad haudumise 14-15 päeval. Nad on kaetud pikkade udusulgedega, mille värvkate määrab tulevase linnu värvuse. Heleda värvkattega linnupojad on kaetud heledate udusulgedega, tumedad-hallidega. Noka nurkades on näha fosforsed helesinakad jämendused - vallid, mis aitavad vanematel neid pesa s leida. Linnupoja avatud suu on nagu eksootiline lill: kollase suufooni taustal ilmnevad mõningad mustad täpid. Linnupojad kasvavad väga kiiresti, seega on sel ajal tingimata vaja suurendada pehme toidu hulka.



22-25-ndal päeval lahkuvad pojad pesast, kuid vanemad toidavad neid lisaks veel mõningad päevad, mille järel hakkavad valmistuma järgmiseks munemiseks. Kui see toimub puuris, tuleb pojad eraldada vanematest, kuna kogu puuriterritoorium "kuulub" pesitsevale paarile. Vastasel juhul võivad vanemad neid kitkuda või kiusata kuni surmani. Avarates puurides tavaliselt midagi sellist ei juhtu - vanemad linnud ajavad poegi vaid oma pesast eemale.

Vanuses kuni 1,5 kuud on noortel lindudel must nokk ja ühtlane tuhm värvkate, nagu ka selle liigi emaslindudel. 1,5 kuust hakkab nokk punasemaks muutuma altpoolt kuni tipuni, ja 2,5 kuuks on ta peaaegu juba üleni oranžikas punane, vaid kõige tippu jääb natuke musta värvi. Noored isaslinnud laulavad juba aktiivselt ja nende külgedel ja põskedel ilmnevad värvilised suled, rinnale tekib "madrusesärk".